Surga yang tak dirindukan

A:n opinnot Indonesian kielen ja kulttuurin saralla jatkuivat Bali Gallerian XXI-elokuvateatterissa ”Surga yang tak dirindukan” -elokuvan parissa. Kielenopiskelua tosin vähän haittasi se, että elokuva oli yllättäen tekstitetty englanniksi. Mutta oikeasti oli mielenkiintoista katsoa taas sellainen uunituore indonesialainen muslimielokuva, jonka oli juuri ehtinyt lukea myös kirjana. Tosin tällä kertaa elokuvan juoni oli kovasti erilainen kuin kirjan tarina. Kirjassa ykkösvaimon suhtautuminen miehen kakkosavioliittoon jäi vähän auki, mutta elokuvassa tarinaa kehiteltiin selvästi pidemmälle.

Ei-muslimikulttuurissa elokuvan tarinaa ei oikein voisi kertoa uskottavasti. Vai mitä olette mieltä tällaisista juonenkäänteistä: (Varoitus! Juonipaljastuksia!)

 • Tarina sijoittuu Keski-Jaavalle Yogyakartan kaupunkiin ja Muntilaniin (Borobudurin lähelle muuten).
 • Miespäähenkilö Pras on arkkitehti, joka on jäänyt orvoksi lapsena. Pras näki pikkupoikana äitinsä juoksevan tahallaan auton alle. Uskonnosta orpopoika sai sitten lohtua ja suunnan elämälleen. Halusi aina auttaa muita ja tehdä maailmasta paremman paikan kaikille.
 • Miehen ykkösvaimo Arini on kirjailija ja harras muslimi myös. Perheessä on päiväkoti-ikäinen tyttö. Kirjassa oli lisäksi myös tytön pikkuveli, mutta elokuvassa tällaista ei ollut, mutta tyttö nimenomaan kovasti toivoi pikkuveljeä itselleen. Vasta Arinin oman isän hautajaisissa tälle paljastuu, että isällä onkin koko ajan ollut salassa toinen perhe.
 • Kolmas päähenkilö Mei on puoliksi bule. Isä jätti aikoinaan indonesialaisvaimonsa ja 12-v. tyttärensä ja perusti uuden perheen Jakartaan. Tämän seurauksena Mein äidin elämä meni risaiseksi ja tämä kuolikin päihteisiin. Näin myös Mei jäi orvoksi (siis isä häipyi tytön elämästä ja äiti kuoli).
 • Mei raiskataan työpaikallaan ja tämä on viimeisillään raskaana ja yrittää päästä naimisiin nettideitin kanssa ennen lapsen syntymää, ettei lapsen tarvitsisi syntyä avioliiton ulkopuolella. Mei tulee kuitenkin huijatuksi, eikä häitä oikeasti ole, vaikka Mei menee sovitusti muka omiin häihinsä. Tämä on jo Meille liikaa ja tämä lähtee ajamaan hääpuku päällä itsemurhatarkoituksessa.
 • Mei ajaakin Bemarillaan ojaan juuri työmatkalla olevan Pras:n edestä. Pras toimittaa hänelle ennestään täysin tuntemattoman onnettomuusuhrin sairaalaan, jossa lapsi syntyy ja koska lapsen äiti ei ole tajuissaan, Pras:a pyydetään ottamaan vastuuta tilanteesta. Pras mm. päättää vastasyntyneen pojan nimeksi Akbar Muhammad.
 • Mei tulee tajuihinsa ja huomaa, ettei itsemurha onnistunutkaan. Niinpä tuore äiti kiipeää sairaalan katolle viimeistelläkseen suisidinsa hyppäämällä. Tässä vaiheessa Pras jo tietää Mein orpoudesta, raskaudesta ja häiden epäonnistumisesta sekä itsemurhatoiveista, koska tälle on toimitettu mm. Mein puhelin, johon tämä on tehnyt itsemurhavideoviestin hunsvotti-isäänsä varten (mutta tokihan utelias Pras on tämän videon jo ehtinyt katsoa).
 • Pras yrittää pelastaa itsemurhakandidaatin hengen ja lopulta, kun Mei jo roikkuu räystään ulkopuolella, Pras saa tämän kipuamaan takaisin katolle lupaamalla mennä naimisiin tuoreen äidin kanssa. Pari Pras:n kaveria tulee sairaalaan, jossa pidetään eräänlainen pikavihkiminen (eikä ykkösvaimo Arinille tästä tapahtumasta kerrota mitään).
 • Näiden sairaalatapahtumien takia Pras tulee viikonlopun viettoon appivanhempiensa luo vähän myöhässä (Arini-vaimo ja Nadia-tytär ovat menneet siis jo aiemmin). Kun Pras pääsee perille, ollaankin juuri viettämässä appiukon hautajaisia (tämä juonenkäänne on uskottava siksi, että muslimihautajaisethan pitäisi järjestää mahdollisimman pian kuoleman jälkeen). Se, että Pras ei tiennyt appiukon kuolemasta, onnistutaan tarinassa perustelemaan sillä, että miehen kännykästä oli loppunut akku, eikä lataaminenkaan onnistunut, joten tieto ei siis kulkenut. Hautajaisiin saapuu myös appiukon sureva kakkosvaimo lapsineen ja tieto tästä isän toisesta perheestä on luonnollisesti karmea järkytys Arinille. Tämä vannottaa miestään Prasia, ettei tämä koskaan saa aiheuttaa samanlaista kärsimystä vaimolleen ja lapselleen. Tässä vaiheessahan Pras tietysti kiemurtelee vaikeana, sillä on juuri samana päivänä ehtinyt mennä siellä sairaalassa naimisiin itsemurhaisen onnettomuusuhrin eli Mein kanssa.
 • Myöhemmin erilaisten sattumusten kautta Arini saa tietää miehensä uudesta perheestä. Tässä kohtaa ollaan hirveän dramaattisia, mutta Arinin oma äiti, joka on siis aikoinaan kokenut vastaavanlaisen tilanteen, muistuttaa tyttärelleen, että pitää olla pitkämielinen yms.
 • Arini ei tilannetta tietenkään sulata ja Pras:n on lähdettävä livohkaan.
 • Myöhemmin kuitenkin Nadia-tyttären takia Pras ja Arini lämmittelevät välejään.
 • Eräänlainen käännekohta elokuvan tarinassa on Prasin joutuminen huligaanijengin pahoinpitelemäksi, kun tämä maailmanparantaja oli taas mennyt väliin ja yrittänyt estää jonkun randomin ohikulkijan joutumisen raiskatuksi. Kun Pras makaa tajuttomana sairaalassa molemmat vaimot vierellään, kakkosvaimo Meistä alkaa tuntua, että on tässä näytelmässä vähän niin kuin ylimääräinen. Vaikka siis jo oli saanut miehen itselleen, kun Arini oli heittänyt Prasin ulos kotitalosta.
 • Arini kuitenkin päätyy kutsumaan Mein ja tämän vauvan sekä tietysti myös Pras:n asumaan saman katon alle. Tässä vaiheessa jo katsoja alkaa miettiä, että ihanko totta elokuvasta on väännetty moniavioisuutta puolustava puheenvuoro, vaikka kirjailija Asma Nadiaa on nimenomaan syytetty konservatiivisemmissa piireissä polygamian vastustamisesta.
 • Tarinapa ei sitten päätykään tähän, vaan Mei häipyy ja jättää poikansa hartaan muslimiperheen eli Prasin ja Arinin kasvatettavaksi sekä samalla perheen Nadia-tyttären kovasti toivomaksi pikkuveljeksi. Ei voi kuulemma olla oikein, että Mei tulisi onnelliseksi tuhoamalla jonkun toisen (tässä tapauksessa siis Arinin) onnen. Eli loppujen lopuksi päädyttiin siihen, että yksi vaimo saisi kyllä riittää yhdelle miehelle. Amen.

Olipa yhdessä elokuvassa paljon sellaista, mistä ei muinoin perheterapiakoulutuksessa puhuttu mitään 😀

Elokuva tapahtumat muuten sijoittuivat Yogyakartaan ja sen ympäristöön, joten ihan tutun näköisiä maisemiakin näkyi 🙂

surga IMG_4145 surga IMG_4146 surga IMG_4150 surga IMG_4151

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s