Historiafriikin taivas

Itä-Indonesian Banda-saaristo on erityisesti sukeltajien suosiossa, mutta kyllä tänne kannattaa tulla jo pelkästään siksi, että melkein koko Indonesian historia on täällä ikäänkuin (muskotti)pähkinänkuoressa.

Kun katselee ympärilleen, ei voi olla miettimättä muinaisia kiinalais- ja arabikauppiaita sekä idän mausteiden matkaa pitkin Silkkitietä Konstantinopoliin ja sieltä edelleen läntiseen Eurooppaan (ja siinä ohella toki islamin levittäytymistä lännestä itään samojen arabikauppiaiden mukana).

Täälle ei voi myöskään olla miettimättä niitä valloitusretkiä, joita nykyisen Indonesian alueella vuosisatojen kuluessa tehtiin ensin varsinkin espanjalaisten ja portugalilaisten toimesta ja sittemmin brittien ja vähän ranskalaistenkin laivoilla, vaikkakin toki täkäläisittäin se ylivoimaisesti merkittävin siirtomaavalta oli Hollanti ja Hollanin Itä-Intian kauppakomppania (eli VOC = Vereenigde Oostindische Compagnie).

Banda-saaristoon kauimmainen osanen eli Run-saari tuo tietysti mieleen sen, millaisella (jälkikäteen arvioituna vähän huvittavalla) vaihtokaupalla britit saivat Manhattanin hollantilaisilta.

Sitäkäään täällä ei voi unohtaa, että Indonesian itsenäisyystaistelun kannalta tärkeä ajatushautomo perustettiin näille pikkusaarille mm. tänne karkotettujen Hattan ja Sjahririn toimesta (edellisestä tuli Indonesian ensimmäinen varapresidentti ja jälkimmäisestä pääministeri).

Tuoreempaa historiaa ovat vuosituhannen vaihteen väkivaltaisuudet kristittyjen ja muslimien välillä (minkä seurauksena täällä ei ristejä ja jeesuksia näy toisin kun etelämpänä Kei-saarilla ja pohjoisempana Ambonilla). By the way:

Molukeille voi matkustaa normaalia varovaisuutta noudattaen. Vuosituhannen alussa Molukeilla tapahtui useita yhteenottoja kristittyjen ja muslimien välillä. Tilanne on rauhoittunut, mutta yhteisöjen välinen jännite on yhä altis provokaatioille. Mielenosoituksia ja muita väenkokouksia tulee välttää. (Ulkoasianministeriön matkustustiedote 13.3.2015)

Niin, kyllä ehdottomasti kannattaa tulla!!!

hist 1 IMG_7610

A opiskelee edelleen Indonesian historiaa paikallisista lukion oppikirjoista. Ja mikäs sitä on opiskellessa esim. tässä hollantilaisten siirtomaaisäntien aikoinaan rakennuttamassa ja nykyisin majatalona toimivassa Delfika:n päärakennuksessa.

hist 2 IMG_7591

Vanhoja siirtomaatyylisiä pylväikköjä Bandaneiran hiljaisten kujien varsilla.

hist IMG_7364

Tässä talossa asui brittikapteeni, joka valloitti mahtavan Belgica-linnoituksen 8.8.1810 yön pimeydessä tehdyllä yllätyshyökkäyksellä (yhtään brittiä ei kuollut ja 10 hollantilaista menetti henkensä).

hist IMG_7590

Moskeijoiden minareeteista kaikuvat rukouskutsut niin kuin arabit täälläkin paikallisille jo vuosisatoja sitten opettivat…

hist IMG_7594

Vanhan kirkon lattialaattojen alla lepää moni hollantilaiskolonialisti: ”HierOnderLeggenBegraven…”

hist IMG_7618

Tämä kenraalikuvernööri Jan Pieterzoon Coen murhasi saarelaisia japanilaissamuraiden avustuksella v. 1623.

hist IMG_7620

Museontäydeltä kanuunoita.

hist IMG_7625

Ja kaikenlaisia pyssyjä.

belgica IMG_7337

Komein hollantilaislinnoitus Aasiassa: Benteng Belgica.

ylilento IMG_6079

Siellä se on pieni Run:n saarikin, Manhattanin vaihdokas.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s