Muskottipähkinä

Muskottipuu (lat. Myristica fragrans; engl. nutmeg tree; indon. pohon pala) kasvoi alunperin lähinnä vain näillä muutamalla Banda-saariston saarella Ambonilta etelään, Australiasta pohjoiseen ja Papualta länteen. Mauste oli Euroopan markkinoilla sanamukaisesti kullankallis. Eurooppalaiset siirtomaavallat tappelivat saarten omistuksesta keskenään ja siinä sivussa hollantilaiset toteuttivat myös melkoisen kansanmurhan, jossa saarten alkuperäisasukkaista ei jäänyt juuri ketään jäljelle. Rankkaa hommaa tuo maustebisnes.

pala IMG_7602

Indonesialaisen lukion historiankirjan mukaan muskottipähkinää kutsuttiin Euroopassa mustaksi kullaksi, koska kiinalaiskauppiaiden mukana Silkkitietä Arabiaan kulkeutunut ja sieltä arabikauppiaiden Konstantinopoliin viemä ja eurooppalaisten edelleen lännemmäksi kuljettama mauste oli lopulta yhtä arvokasta kuin kulta.

pala IMG_7472

A ja muskottipuu.

pala IMG_7335

Muskottipuun hedelmiä. Golfpallon kokoisia.

pala IMG_7520

Muskottipähkinöitä asfaltilla kuivumassa.

pala IMG_7522

Pähkinän ympärillä on punaiseksi värjäytyvä verkkomainen kuori, joka kuivataan erikseen. Sitä käytetään väriaineena, kosmetiikan valmistuksessa ja mausteenakin. Varsinainen Suomessakin myytävä muskottipähkinämauste jauhetaan hedelmän sisimmästä kivestä.

pala IMG_7433

Kiven punaista kuorta kuivattuna.

pala IMG_7432

Tumma kivi vaalenee, kun sitä kuivataan auringossa.

pala IMG_7588

Keskimmäisellä lautasella muskottipuun hedelmiä avattuna. Hedelmäliha (siis sisällä olevaa kiveä ympäröivä aines) on se osa, josta tehdään Banda-saarilla kovin suosittua muskottipähkinähilloa (nutmeg jam) ja muskottipähkinäjuomia. Kyseessä on siis ihan eri juttu kuin se varsinainen muskottipähkinäjauhe… Vasemmalla lisäksi kenari-manteleita ja oikealla kanelipuun kuorta.

pala IMG_7382

Meidänkin majapaikkamme tuottaa muskottipähkinähilloa. Sanomattakin lienee selvää, että me emme ole nauttineet tätä herkkua tällaisia määriä. Isoina annoksinahan ainakin se muskottipähkinän kivestä tehty jauhehan voisi aiheuttaa hallusinaatioita yms. psyykkistä. Meillä ei ole tietoa siitä, sisältääkö myös hedelmäliha samoja antikolinergejä. Toisaalta, nämä saaret tuntuvat meistä nyt Indonesian hienoimmalta paikalta. Pitäisiköhän jättää aamiaishillo pariksi päiväksi pois ja arvioida näitä maisemia sitten uudestaan ihan puhtaalta pöydältä???

pala IMG_7615

Muskottimehua!

Mainokset

One response to “Muskottipähkinä

  1. 😄

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s