Supervulkaano

74 000 vuotta sitten Sumatran saaren pohjoisosissa räjähti oikein kunnolla, kun kahden Mount Everest:n verran kiveä lensi kerralla ilmaan. Seurasi vuosia kestänyt pimeä, kylmä ja kuiva kausi. Silloinen ihmiskunta ilmeisesti melkein kuoli sukupuuttoon tämän rajun ilmastonmuutoksen takia, mutta pieni populaatio säilyi kuitenkin Itä-Afrikassa ja lähti sieltä sitten taas myöhemmin uudestaan levittäytymään muillekin mantereille.

Supervulkaanoräjähdyksen jäljet näkyvät paikalla edelleen. Toba-järvi on maailman suurin kraaterijärvi. Pituutta on n. 100 km ja leveyttäkin n. 30 km. Syvimmässä kohdassa järven pohja on n. 500 m pinnan alla. Melkoinen kuoppa siis.

super IMG_9258

Danau Toba.

super IMG_9361

Kompas-mediatalon v. 2014 julkaisema satasivuinen opas löytyi Medanin Gramedia-kirjakaupasta. Mielenkiintoinen ja monipuolinen yhteenveto Toban supervulkaanotaustasta: ”Toba muutti maailmaa”.

super IMG_9106

Kompas:n toimittajat totesivat, että Toban matkailupotentiaalin hyödyntämisessä pitäisi käyttää Geopark-ideaa. Maailmalla on lukuisia kiinnostavia paikkoja, joista on onnistuttu tekemään suosittuja turistikohteita paikallista geologiaa popularisoimalla. Aivan vasta Toban alueelle on ilmestynyt aiheeseen liittyviä infotauluja (tämä oli Sipisopiso-vesiputouksen luona).

super IMG_9165

Toban monttu syntyi kolmen purkauksen seurauksena, joista ensimmäinen oli 840 000 vuotta sitten, toinen 501 000 vuotta sitten ja kolmas (ja suurin) vain 74 000 vuotta sitten.

super IMG_9296

Näkymät kohti etelää laivan kannelta Parapatin ja Tuk Tuk:n puolivälissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s