Vierailulla Purban kuningaskunnassa

Toba-järven pohjoisrannalla, Simalungun:ssa (Sipisopiso-vesiputouksen ja Parapat:n välimaastossa) oli ennen Purba:n kuningaskunta, joka oli perustettu jo 1500-luvulla ja jonka 14 viimeistä kuningasta asustivat n. 30 metriä pitkässä talossa yhdessä vaimojensa kanssa.

Viimeiseksi jäänyt kuningas Mogang kuoli v. 1947 eli pari vuotta Indonesian itsenäistymisen jälkeen. Mogang oli kouluttautunut Hollannissa ja hänellä näyttää olleen modernin ajan merkkinä myös silmälasit. Modernina miehenä (ja ehkä kristinuskoon kääntymisenkin seurauksena) viimeisellä kuninkaalla oli vain yksi vaimo, kun vielä animistisina aikoina Purban kuninkaalla saattoi olla jopa 12 vaimoa. Saattoipa siis kuninkaalle ja tämän kahdelletoista vaimolle (ja imeväisikäisille lapsille) suunniteltu pitkä talo olla loppuaikoina vähän jo liian suuri lukaali…

bolon IMG_9173

Pohjoissumatralaisen Batak-kansan perinnetaloja kutsutaan nimellä Rumah Bolon. Vierailimme yhdessä sellaisessa Simalungunissa matkalla Berastagista Parapatiin. Ko. talo oli ollut vuosisatojen ajan paikallisen kuninkaan ja tämän vaimo(je)n asuntona.

bolon IMG_9174

Kuninkaallisella ”palatsialueelle” pääsi kapeaa tunnelia pitkin. Maavallit suojasivat paikkaa mahd. hyökkäyksiltä.

bolon IMG_9177

Patsas käytävän syvennyksessä.

bolon IMG_9229

Rumah Bolon.

bolon IMG_9200

Taloa asustaneet 14 kuningasta. Viimeisin hallitsi siis vv. 1933-1947.

bolon IMG_9202

Talon keskuspylväässä oli 11 härän sarvet (ja kolmet vielä seinustalla). Sarviparit olivat muistona kunkin kuninkaan kruunajaisista.

bolon IMG_9207

Kuninkaan ”makuuhuone” oli pieni koppi etummaisen huoneen seinustalla.

bolon IMG_9215

Kullakin vaimolla oli oma makuualustansa ja nuotiopaikkansa. Taustalla näkyy sarkofagi, johon kuollut kuningas asetettiin odottamaan hautajaisseremonian alkua.

bolon IMG_9209

Vaimojen paikkoja oli talossa pitkät rivit. Kuninkaan ja vaimojen lisäksi vain imeväisikäiset prinssit ja prinsessat asuivat talossa. Isommat lapset ja muu väki (mm. sotilaat) asuivat alueen muissa rakennuksissa. Kuriositeettina mainittakoon, että talon vessa toimi niin, että lattialautaa siirrettiin sivummalle…

bolon IMG_9223

K ja E poistumassa kuninkaan talosta.

bolon IMG_9192

Tämä oli kuninkaan istumapaikka.

bolon IMG_9187

L kokeilee, miten riisin, kahvin ym. jauhaminen olisi onnistunut entisaikoina. Muutaman nykyturistin eväsretki oli näköjään kesken. Kuninkaan ”valtaistuimelta” näki tähän kylän nuorten naisten työmaalle ja kuulemma kuningas saattoi katsella työntekijöitä sillä silmällä, että siellä saattaisi joukossa olla seuraava vaimokandidaatti.

bolon IMG_9234

Kuningattaren ”valtaistuin”. Viimeiselle kuninkaallehan riitti yksi vaimo.

bolon IMG_9225

Viimeinen kuningas Mogang oli muutenkin moderni. Silmälasit ja hollantilainen yliopistotutkinto.

bolon IMG_9238

Hyvin on perinnetalo pysynyt pystyssä. Tässä tosin yksi tolpista näyttää pahoin vaurioituneelta. Muurahaiset ovat olleet asialla. Maanjäristysherkällä alueella perinnetalot ovat kestäneet erityisen hyvin mm siksi, että ne ovat ikäänkuin irti maasta. Tolppien alla on kuulemma sellaiset peruskivet, että tolpat ja niiden päällä oleva talo kokonaisuudessaan pääsee vapaasti liikumaan. Talo ei siis ole varsinaisesti kiinni maassa. Myöskään yhtään naulaa ei perinnetalon rakentamiseen ole käytetty, vaan talon osaset ovat kiinni toisissaan erilaisin salvoksin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s