Älä syö tätä raakana!

Tiesittekö, että cassava eli maniokki eli singkong (indonesiaksi) eli ubi (minangiksi) voi aiheuttaa syöjälleen syanidimyrkytyksen, mikäli sitä nautitaan raakana tai huonosti kypsennettynä?

Tänään talomme vieressä olevalle pellolle oli tökitty pystyyn kepakoita ja niinpä kysyimmekin tuttaviltamme, mistä kasvista mahtaa olla kysymys. Sattumoisin meidät oli juuri samaksi illaksi kutsuttu ystäväperheen luokse vierailulle ja heilläpä juuri oli parituhatta singkong-puuta kasvamassa takapihalla. Siispä opiskelemaan aihetta.

Kun cassava-puu on kaadettu ja juurimukulat kerätty talteen, pätkitään pitkä riukumainen runko n. puolimetrisiksi kepakoiksi, jotka sitten tökitään maahan kasvamaan. Helppohoitoinen kasvi, joka tuottaa satoa n. 10 kk:n päästä istutuksesta. Parin kuukauden kohdalla ja uudestaan n. puolen vuoden kuluttua istutuksesta puiden juurille kannetaan lehmänlantaa tai kanankakkaa lannoitteeksi. Muuten vain odotellaan.

Tuttavaperheen takapihan puut olivat nyt n. puolen vuoden ikäisiä ja meille kaadettiin malliksi yksi kasvi, jonka juurimukulat eivät olleet vielä yhtä isoja (30-50 cm)  kuin 10 kk ikäisen kasvin kohdalla olisi, mutta kuitenkin ainakin parikymmensenttisiä. Leikkauspinnan värikään ei ollut vielä niin valkoinen kuin korjuukypsien juurten, vaan vähän kellertävä.

Kuulemma yhdestä puusta saa lopulta n. 5 kg juurta, jonka kilohinta tuottajalle on n. rp 3 000 / kg. Siispä yhdestä puusta saa noin rp 15 ooo eli euron verran. Kun kasveja on parituhatta, tulee tienestistäkin ihan OK.

Malliksi kaadetusta cassava-puusta saadut juuret valmistettiin meille myöhemmin yllätysiltapalaksi. Vähän perunamainen maku ja koostumushan lopputulos oli.

Vasta herkuttelun jälkeen A tutki ko. kasviin liittyviä juttuja netistä lisää ja sellainenkin ikävä asia tuli vastaan, että raa’an tai huonosti kypsennetyn juuren sisältämät syanogeeniset glykosidit muuttuvat juuressa luontojaan esiintyvän entsyymin vaikutuksesta vetysyanidiksi eli sinihapoksi (HCN). Hyvä siis, ettei innokkaasti lähdetty maistelemaan meille maasta kaivettuja juuria sellaisenaan!

ubi IMG_3800

Mitä ihmettä meidän aidan taakse lähipellolle oli oikein ilmestynyt?

ubi IMG_3801

Kepakoita riveihin tökittynä.

ubi IMG_3759

Tuttujen takapihalla oli myös cassavaa eli maniokkia eli singkong:a eli ubi:a kasvamassa. Nämä puut ovat puolen vuoden ikäisiä.

ubi IMG_3738

Tässä kaivetaan esille yhden puun juurimukuloita.

ubi IMG_3755

Ylpeä isäntä esittelee viljelmiä. Cassavan lisäksi monelaista muutakin trooppista ihmettä, kuten kaakaota, kookospähkinää, duriania, papaijaa, mangosteenia, jambua yms. löytyy samasta puutarhasta. Taustalla näkyvä kookospalmu on 80-vuotias. Ainakin satavuotiaaksi siitä on luvassa satoa.

ubi IMG_3750

Jokaiseen ilmansuuntaan sojottavia juuria löytyy heti maanpinnan alta.

ubi IMG_3758

Raakoja juuria. Myrkyllisiä vielä tässä vaiheessa!

ubi IMG_3798

Keitettyä juurta. Ja sokeria päällä. Tätä jo uskaltaa syödä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s