Tsunamipäivä

Hiljennymme muistamaan 10 vuoden takaista luonnonkatastrofia.

Silloinkin, Tapaninpäivänä 2004, meidän piti olla täällä Sumatralla. Lentoliputkin joulukuulle oli varattu hyvissä ajoin alkuvuodesta 2004 (matkatoimiston kautta, kuten siihen maailmanaikaan vielä oli tapana). Myöhemmin keväällä E kuitenkin yllättäen ilmoitti tulostaan ja jouduimme soittamaan matkatoimiston tädille, että peruisi varatut liput, koska ne olisivat olleet sattumoisin samalle päivälle kuin laskettu aika, eikä lentäminen ihan niin pienen vauvan kanssa kuulunut edes meidän perheen harrastuksiin, vaikka aika pieninä meidän lapsia muuten onkin Indonesiaan ruukattu lennättää…

Nyt olemme turvallisesti sisämaassa järven rannalla, joten tsunamia ei tarvitse pelätä. Kraaterijärven jyrkkä ulkoreunakin on sen verran kaukana täältä, ettei toista tyypillistä indonesialaista luonnononnettomuutta eli maanvyöryäkään ole tiedossa, vaikka täällä sataakin nyt jo kolmatta päivää putkeen.

Sumatralla, kuten muuallakin Indonesiassa, on panostettu merenranta-alueilla asuvien tsunamitietoisuuden lisäämiseen paljonkin viime vuosina. On kuulemma järjestetty evakuointiharjoituksia ja tsunamista kertovia informaatiotauluja on pystytetty pitkin rannikoita. Oransseja kylttejä, jotka näyttävät juoksusuunnan mahdollisen tsunamin sattuessa, on tasaisin välimatkoin kaikilla asutuilla rannoilla.

tsu iso kuva

Tsunami-informaatiota kansalle.

tsu terjadi jika

Tsunami maanjäristyksen seurauksena, mikäli: maanjäristyksen voimmakkuus on yli 6,5 Richteriä, se tapahtuu alle 60 km syvyydessä ja seurauksena on riittävän suuri vertikaalinen deformaatio merenpohjassa. Tsunamin merkkejä: Tuntuu tärinää, merenpinta laskee, kuuluu jyrinää ja näkyy iso aalto.

tsu jalur evakuasi

Evakuointisuunta.

tsu IMG_1488

Mitä pitää tehdä? Suojaudutaan järistyksen aikana. Juostaan kauaksi rannalta, ainakin 5 km päähän, mikäli lähempänä ei ole mäkeä tai riittävän korkeaa rakennusta. Ei käytetä autoja (jotka jumittuvat ruuhkiin). Jos ollaan merellä, suunnataan kauemmaksi rannoista.

tsu arah evakuasi

Juokse!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s