Kommunistinen lukko vs. kapitalistinen lukko

Meidän Penangin asunnon huoneiden ovissa on sellaiset Aasiassa tavalliset lukot, joissa on huoneen sisäpuolella sellainen nappula, jonka ollessa ala-asentoon painettuna lukko napsahtaa kiinni, kun ovi suljetaan. Paha vain, että näiden ovien avaimet ovat vuokraisännällä naapurikaupungissa. Viime päivinä lapset ovat onnistuneet painelemaan ko. nappuloita niin, että kaksi kertaa makuuhuoneen ovi on mennyt lukkoon niin, että sisällä ei ole ollut ketään, joka olisi voinut vääntää lukon auki ja huoneen ulkopuolella taas ei ole ollut sitä avainta, jolla oven saisi auki. Ensimmäisellä kerralla vahinkolukitus osui päämmakuuhuoneen kohdalle ja toisella kerralla vierashuoneen ovi jäi kiinni. Onneksi molemmilla kerroilla huoneen sisälle jäi vain arvotavaraa, eikä esim. vierailulla oleva vauva, joka ei olisi osannut avata ovea sisältä päin.

Ensimmäisellä kerralla H ja vieraat tavoittelivat vuokraisäntää puhelimitse, mutta koska tämä olisi ehtinyt apuun vasta illalla, piti paikalle soittaa lukkoseppä. Kun toisella kerralla samanlainen ongelma toistui, soitimme tutun lukkosepän suosiolla paikalle.

Se meitä vain kovasti hämmästytti, miksi ensimmäisellä kerralla lukon tiirikointi onnistui n. 5 sekunnissa ja toisella kerralla homma ei meinannut onnistua millään, vaan tuntui kestävän ikuisuuden (ehkä jopa 10 minuuttia), ennen kuin lukko vihdoin suostui napsahtamaan auki. Niinpä utelimme lukkosepältä syytä moiseen, sillä meidän maallikoiden silmissä molempien huoneiden lukot näyttivät ihan identtisiltä.

Lukkoseppä kuitenkin vastasi hetkeäkään epäröimättä, että ensimmäisellä kerralla lukko oli niin helppo aukaistava siksi, että ko. lukko oli valmistettu Kiinassa. Toisella kerralla tämä vaikeammin auki tiirikoitava lukkko oli sen sijaan selvästikin taiwanilaista alkuperää.  (Eli Kuomintang:n lukko on hyvä silloin, jos haluaa omaisuutensa pysyvän tiukasti yksityisenä, mutta kommunistipuolueen lukossa on taasen se hyvä puoli, että sen lukon takaa kaikki arvotavarat on helppo tarvittaessa sosialisoida.)

lukko IMG_0944

Huoneen sisäpuolelle jää tuo keskinupilla varustettu lukko/kahva. Tämä muuten se helpompi kiinalaismalli. (Meistä maallikoista kaikkien huoneiden lukot näyttivät kyllä tismalleen samanlaisilta, mutta uskottava se on, kun lukkoseppä selittää niin varmana asiastaan näiden kahden eri Kiinan lukkojen eroavaisuuksia…)

lukkoIMG_0905

Tämä taiwanilaislukko olikin hankalampi pähkinä jopa ammattilaiselle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s