Islamilaista ajanlaskua viidakkokoulussa

Viidakkokoulun 5. luokka pääsi tänään historian tunnilla Rooman ja Konstantinopolin jälkeen kappaleeseen ”Islamilainen maailma” ja pelkästään virallista suomalaista opetusmateriaalia (Historian tuulet, Otava) seuraamalla olisi ollut aika vaikea vastata oppikirjan kysymyksiin. Vai osaisitteko te laskea oikeat vastaukset näihin kysymyksiin…
Historia islam ajanlasku kysymykset
… pelkästään tämän oppikirjan sivun perusteella?
Historia islam ajanlasku teksti

Saattaisi fiksultakin viidesluokkalaiselta tulla vastauksesksi:
a) V. 632, koska M kuoli silloin.
b) V. 1371 (=2003-632).

Jos viidesluokkalainen arvaisi, että tekstissä mainittu ”tuo vuosi” viittaa aikaan 10 vuotta ennen M:n kuolemaa eli pakoon Mekasta Medinaan, saattaisi vastaus a-kohtaan mennä oikeinkin eli: a) V. 622, koska M pakeni silloin Medinaan.

Mutta mistä ihmeestä näillä tiedoilla viidesluokkalainen pystyisi päättelemään, mikä islamilaisen kalenterin vuosi oli vuonna 2003???

Tietysti viidakkokoulun viidesluokkalainen arvaa, ettei vastaus voi olla edes 1381 (=2003-622), sillä vastahan viime viikonloppuna täällä maailman neljänneksi väkirikkaimman muslimienemmistöisen maan pääkaupungissakin juhlittiin uutta vuotta 1436H. Ja meidän lähiön reunamillahan liehuu sitä paitsi tällainenkin julistelakana muistuttamassa asiasta:
vuosi 1436H IMG_7999

Niinpä viidakkokoulun 5.-luokkalainen arvaa, ettei v. 2003 eli 11 vuotta sitten voinut mitenkään olla mikään 1300-alkuinen vuosiluku islamilaisessakaan kalenterissa.

Onneksi on Wikipedia ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Islamilainen_kalenteri ), jonka mukaan:

Islamilainen kalenteri eli Hidžri-kalenteri (hijra-kalenteri) on käytössä lähinnä islamilaisissa maissa. Sitä käyttävät myös muslimit ympäri maailmaa katsoessaan uskonnollisten juhlien päiviä. Islamilainen kalenteri on puhdas kuukalenteri, jossa vuodessa on 12 kuukautta ja noin 354 päivää. Koska kuuvuosi on noin 11 päivää lyhyempi kuin aurinkovuosi, juhlat siirtyvät tavallisesti aurinkokalenterien, kuten gregoriaanisen kalenterin, suhteen noin 11 päivää vuodessa. Noin 33 vuodessa kalenterikuukaudet kiertävätkin kaikkien vuodenaikojen ympäri. Islamilainen ajanlasku alkaa Hidžrasta, eli Muhammadin paosta Mekasta Medinaan. Juliaanisen kalenterin mukaan tämä tapahtui 16. heinäkuuta 622.

Ja onneksi historiantunnin voi aina muuttaa matematiikan tunniksi:
Vuodesta 2003 vähennetään 622 ja saadaan, kuinka monta vuotta tuosta ajanlaskun alusta on kulunut. Kun jokainen vuosi on kuukalenterin mukaan ollut noin 11 päivää lyhyempi kuin aurinkovuosi ja nämä ”säästyneet” päivät jaetaan 365,25:llä eli suurinpiirtein aurinkokalenterin mukaisella vuoden päivien keskimääräisellä lukumäärällä, saadaan, kuinka monta vuotta kuukalenteri on edistänyt aurinkokalenteriin nähden. Ja koska ajanlasku ei islamilaisittainkaan kai alkanut vuodesta nolla vaan vuodesta yksi, lisätään koko höskään vielä se yksi vuosi. Tulos olisi näin pyöristettynä 1424.
2003 – 622 + (2003 – 622) x 11 / 365,25 + 1 = n. 1424

Siispä vastataan:
b) V. 1424

Huh, kuten A jo aiemmin historiantuntia lähikuppilassa vetäessään
historianope kuppilassa
totesi, historianopettajan homma on kyllä tosi rankka ja se pitäisi jättää vain alan ammattilaisille…

Mainokset

2 responses to “Islamilaista ajanlaskua viidakkokoulussa

  1. Matti Pelttari

    Mitenhän opetusministeri kommentoisi?

  2. Olipa hikinen homma! Uskomaton laskuoperaatio! Eihän tuossa meinannut pysyä perässä vaikka oli selkeä selostuskin mukana! Kovaa hommaa tuo opettaminen! Ja kirjan tiedot olivat tosiaan suorastaan harhaanjohtavia ainakin ensimmäisen kysymyksen osalta. Vaadittiinko meiltä tuollaista kompameininkiä aikoinaan, vai onko nykykoulu muuttunut? Ihmettelee Inka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s