Uhanalainen lisko laittomaksi lemmikiksi?

Yogyakartan kuuluisa lintutori (Pasar Burung tai pidemmän kaavan mukaan: Pasar Satwa dan Tanaman Hias Yogyakarta = PASTY) on paikka, josta voi ostaa lemmiksi linnun tai melkein minkätahansa muunkin eläimen. Osa myytävistä eläimistä päätynee ruuaksi ja osa lääkkeeksi (esim. lepakkoa käytetään astmalääkkeenä).

Meidän lapset olisivat mieluiten vieneet mukanaan ainakin pieniä hiiriä ja kissoja. Mitenkähän olisivat mahtaneet pärjätä keskenään samassa taloudessa?

Mutta kaikenlaisia lintuja, liskoja ja käärmeitäkin oli tarjolla. Suurin osa torin kauppatavarasta lienee ihan laillista riistaa, mutta tunnettua on, että ainakin tiskin alta löytynee myös monenmoista laitonta ja uhanalaista eläin varakkaammille ostajille.

Eniten torin ihmeisiin tutustuttuamme jäi murehdituttamaan parin pienen komodonvaraanin kohtalo. Tuo uhanalainen indonesialaiseläin, maailman suurin lisko, elää luonnonvaraisena vain muutamalla itäindonesialaisella saarella. Nopeasti netistä etsimällä löytyi mm. eräältä eksoottisia lemmikkejä ja ruoka-aineita kauppaavalta sivustolta tällainen maininta aiheesta: ”The Komodo Dragon is native to only one place on Earth, the Komodo islands off the shore of Indonesia. There are only 6,000 of komodo dragons known to exist and the giant lizard is considered to be a prized pet and a scrumptious meal by those in the know.” Melkoisen kuvottavaa! Parin vuoden takainen indonesiankielinen artikkeli aiheesta:
http://www.tempo.co/read/news/2011/03/23/180322271/Harga-Anak-Komodo-di-Pasar-Gelap-Capai-Rp-40-Juta

Tylypahkafiiliksiin olisi sen sijaan päässyt halvalla. Pöllöstä pyydettiin rp. 60.000 eli 4 euroa, jossa epäilemättä oli vielä hieman tinkausvaraakin. Pöllön lisukkeeksi tarjottiin kätevää 10.000 rupian hintaista ketjua, jolla linnun olisi saanut sidottua jalasta kiinni niin, että sen kanssa olisi voinut lähteä kaupungillekin ilman, että joutuisi pelkäämään sen lähtemistä karkumatkalle.

Käymisen arvoinen paikka tämä lintutori epäilemättä on. Ja linnut siis olivat ihan hienoja ja perinteiset puu- ja metallihäkit kauniita, mutta tiskin alle ei tehnyt mieli katsoa.

bur IMG_7743

Meidän vanha heppakärrysetä eksyi matkalla Malioboro-kadulta 5 km päässä olevalle lintutorille. Heppatyttö kyydissä kärsi silminnähden pienikokoisen hevosen ylimääräistä urakkaa.

bur IMG_7744

Välillä pysähdyttiin kysymään tietä.

bur IMG_7799

Lintutorilla oli myytävän tuhansia siivekkäitä.

bur IMG_7768

Kivat keltaiset.

bur IMG_7762

Parin kk ikäiset hiiret olivat lasten mieleen. Kilpikonnat eivät niinkään.

bur IMG_7764

Pari isoa boakäärmettäkin siellä lötkötteli.

bur IMG_7780

Kissa.

bur IMG_7784

Koira.

bur IMG_7808

Kalkkunat.

bur IMG_7814

Kyyhkysostoksilla.

bur IMG_7807

Muutaman kyyhkysen yläperään oli asennettu tämmöinen pilli, joka piti viheltävää ääntä aina, kun lintu oli lennossa. Saattoi hyväkuuloinen omistaja seurata helpommin elättinsä etenemistä…

bur IMG_7826

Häkit olivat hienoja.

bur IMG_7835

”Saisko olla pöllö?” Ilmeisesti setä luuli meidän viidakkokoululaisia erheellisesti tylypahkalaisiksi.

bur IMG_7837

Pöllölle tästä tällainen kätevä ketju. Toinen lenkki linnun jalkaan kiinni ja toinen pää omistajaan. Kuin koiraa taluttaisi.

bur IMG_7838

Otetaan tämä!

bur IMG_7846

Näitä tyhjiä häkkejä suunniteltiin Villa Helenan lampunvarjostimiksi.

bur IMG_7853

Tiskin alla laitonta kamaa. Tällainen uhanalaisen komodonvaraanin poikanen maksaa parin vuoden takaisen indonesialaislehden artikkilin mukaan 40 miljoonaa rupiaa eli vajaat 3000 euroa. Öklöä hommaa!!!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s