Longaania, mangosteenia, markiisaa, salakkia, manggoa…

Onneksi ei lähtenyt mopo käsistä, kun A kävi mopolla Pejeng:n hedelmätorilla ostoksilla kesken viidakkokoulun historiantunnin. Mutta muutama hedelmä tarttui mukaan, vaikkakaan ei kuitenkaan se vesimeloni, jota piti lähteä ostamaan.

buahan kaikki

Mukaan Pejeng:n hedelmätorilta tarttui manggoa, mangosteenia, longaania, makeaa markiisaa, salakkia ja kaupantekijäisiksi muutama mandariinikin.

buahan lengken

Wikipedian mukaan tätä kutsutaan suomenkielellä longaaniksi ja Indonesiassa törmääkin monin paikoin termiin ”longan”, mutta balilaiset näyttävät kutsuvan tätä nimellä ”lengkeng”. Kyseessä on perunanvärinen pieni litsihedelmä, ikäänkuin karvaton rambutan. Sisällä on kivi, mutta muuten on herkkua tämäkin.

buahan manggis

Mangosteeni eli indonesiaksi ”manggis” on meidän perheen top-kolmosessa yhdessä rambutanin ja kypsän mangon kanssa. Hedelmän pohjassa olevasta ruusukkeesta näkee, kuinka monta valkoista lohkoa hedelmän sisällä on. Kuvan laitimmaisempi ruusuke kertoo 6 lohkosta ja keskemmällä oleva jopa 8:sta. Isossa lohkossa on kivi sisällä, mutta herkullisissa pienissä palasissa ei. Punainen kuori värjää vaatteet yms. mustikan tavoin melko pysyväisluonteisesti. Varovaisuutta siis tämän herkun avaamisen kanssa!

buahan markisa manis

Makea markiisa eli Suomen kaupoissakin joskus nimellä grenadilla myytävä ”markisa manis” on passionhedelmä, jonka pinta on kuitenkin sileä ja sisältö makeampi kuin siinä tummemmassa ja ryppyisemmässä sukulaisessa. Meidän perheessä tämä on kulkenut jo vuosia sammakonkudun nimellä.

buahan salak

Salakki eli käärmeennahkahedelmä, ”salak”. Hieman tympeän ja karvaan makuinen herkku, joka on hyvää vastapainoa muiden trooppisten hedelmien yleensä aika makealle maulle. Tätä ei voi makeaksi syyttää. Osassa lohkoista on kivi sisällä, mutta pienemmissä lohkoissa ei.

buahan mangga

Ja tässä lähtee manggoa (”mangga”) tehosekoittimeen. Lo:n reseptillä valmistettu mangosmoothie sisältää hedelmää, mangomehua, jäätä ja mintunlehtiä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s